top of page

Rav (C10H16O) er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk (Pseudolarix amabilis). En betingelse for, at der dannes rav, er, at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år.


Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav.

Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl.

Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt.

Densiteten af rav er i gennemsnit 1,05 g/mL, dvs. kun en anelse højere en densiteten af havvand. Rav flyttes derfor let rundt af vandmasser i bevægelse. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden.

Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i ravklumper.

Rav kan brænde og giver derved en dejlig duft. 

Når man gnider på rav, udvikles statisk elektricitet.

Når ravet udnyttes til smykker, bliver det tit opvarmet og senere slebet og poleret. Alt efter hvilken opvarmningsmetode man anvender, kan man skabe forskellige farver og sprængningsmønstre.

Det siges,[Hvem?] at ravsmykker har bedst af at blive brugt. Kontakten med huden holder ravet fint blankt, mens det bliver mat og kedeligt af at blive efterladt i en skuffe.


Helt siden oldtiden har mennesket anvendt rav og ravsmykker som betalingsmiddel, og siden dengang har ravet haft en rolle som vidundermiddel mod alskens dårligdomme. Derfor findes også utallige mundheld og historier om ravet – én af historierne fortæller, hvordan rav blev til: Da frugtbarhedsgudinden Frejas mand Od forsvandt, græd hun bitre tårer. De tårer, der landede på jorden, blev til guld, mens de tårer, der landede i havet, blev til rav.

Oprindelse: Mange, f.eks. Danmark, Batiske område, Dominikanske Repuplik, Romanien, USA, Sicilien, Myanmar, Mexico.

Kemisk sammensætning: Hærdet harpiks. Formel C10H18O

Formationer: Sedimentær aflejringer af gamle træer op til 50 millioner år eller ældre. Rav er hærdet harpiks fra disse træer og er ofte indeholdende små plantedele og insekter fra jura- til kridttiden

Usædvanlige egenskaber: Rav med identificerbar insekter og planter er sjældne og ret kostbare. Men vær opmærksom ved køb af disse typer rav. Der findes mange eksempler på at rav er blevet opvarmet og blødgjort og nye fremmedlegemer er indsat for at gøre det mere kostbart.


Slidstyrke: Vil smelte ved høj varme som juveleren skal være opmærksom på ved fremstilling af rav smykker.

Fantastisk Rav

Rav er vidunderlig smuk, og stammer fra naturen.

Rav består af forstenet harpisk, som har ligget over 30 millioner år uden ilt.


Smykker der er lavet af Rav, behøver som udegangspunkt ingen pleje.


Vi anbefaler, at du behandler dine smykker nænsomt, eftersom Rav er en følsom og mindre hård sten end andre smykke sten.


Derfor undgå direkte brug af parfume, eller cremer på dine smykker.

Rav findes i følgende farver:

Orange, Rød, Gul, Grøn, Brun. 

bottom of page